top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarie-Louise van Marrewijk

De lessen die yoga me leerde op én buiten de mat

Deel 2 van de blogserie over yoga


Vorige week las je over hoe ik begin dit jaar startte met het dagelijkse uitrollen van mijn yogamat om er vervolgens niet meer mee te stoppen. Vandaag lees je meer over welke lessen yoga me leerde, met name in de relatie met mezelf. En dat niet alleen op de mat, maar ook buiten de mat. Net zoals in het vorige deel ook vandaag een aantal reflectievragen voor jou als lezer. Disclaimer: het lezen van dit stuk kan ontspanning en inzichten als bijwerkingen hebben ;)


De adem

Vroeger was de stresskip mijn “spirit animal”. Je raadt het al: daar was ik helemaal niet blij mee. Met name, omdat het resulteerde in een chronisch hoogzittende en versnelde ademhaling. En toen was daar begin dit jaar Adriene Mishler, die precies op het goede moment begon met een yogaserie over de adem [1]. Ik leerde een aantal ‘pranayama’: ademhalingstechnieken die je controle over de adem vergroten. Door uitgedaagd te worden om tijdens de yoga- oefeningen continu aandacht te blijven houden voor mijn ademhaling, gebeurde er iets moois. Na meer dan een maand merkte ik duidelijk dat ik minder snel buiten adem was. En geleidelijk aan merkte ik ook “buiten” de mat dat mijn ademhaling dieper was geworden. Voorheen kon spanning namelijk snel op mijn stembanden slaan. Nu merk ik meer controle over mijn stem, ook wanneer ik gespannen ben. Ik nodig je uit voor een korte check-in: ga goed zitten met je rug tegen de leuning van je stoel of bank. Voel het contact tussen je voeten en de grond. En ga eens met je aandacht naar je ademhaling. Waar zit deze op dit moment bij jou? Zit hij hoog of juist laag bij je buik?Verzachting van het ego door yoga

Het ego. Ik associeerde dit woord vroeger met arrogantie. Inmiddels door mooie leermeesters zoals Byron Katie kunnen leren dat je er compassievoller naar mag kijken. Het ego is niets meer en minder dan de bron van de overtuigingen die je hebt over jezelf, de ander en de wereld. Mijn ego kan er nog wel eens toe leiden dat ik me te veel op presteren richt. En jawel, toen ik begon met yoga kwam het stemmetje weer tevoorschijn: “Je moet de houdingen net zo kunnen doen als wordt voorgedaan. Dan pas is het goed genoeg.” Het regelmatig beoefenen van yoga heeft me een goede dosis bescheidenheid geleerd wat dat betreft. Het perfect krijgen van indrukwekkend uitziende poses is niet het doel van yoga. Ja, je werkt hard met je lichaam. Maar het is net zo goed een reis naar je innerlijke wereld als een fysieke reis. De thema’s die je buiten de mat tegenkomt (bijvoorbeeld prestatiegericht zijn) neem je vaak mee naar de mat. Yoga biedt alle ruimte en veiligheid om aan deze thema(‘s) te werken. Zo leerde ik meer geduld en zelfcompassie. Van presteren en iets willen bereiken ging ik naar meer observeren en in het nu bij mijn lichaam en adem zijn.


Heb jij een overtuiging of gedachte over jezelf die je niet helpend vindt? Wat helpt jou om deze van een afstand te kunnen beschouwen en uit te dagen?Verbinding met je kern

Een thema waar ik op dit moment mee bezig ben is "meer van binnen naar buiten” leven. Ik hoor dit thema bij veel mensen die sensitiever van aard zijn. Het gaat bijna vanzelf om erg op de ander gericht te zijn. “Wat voelt de ander? Wat heeft de ander nodig?” Overigens is er helemaal niets mis mee met op de ander gericht zijn. Het open staan voor, goed kunnen aanvoelen van en anticiperen op behoeften en emoties van de ander maakt dat je je waarschijnlijk goed kan verbinden. Een mooie en belangrijke eigenschap om te hebben, onder andere als je in de zorg werkt. Een valkuil van (hoog-)sensitiviteit kan echter zijn dat je weg gaat bij jezelf en je eigen emoties en grenzen uit het oog verliest. Deze valkuil ligt bij mij ook op de loer. Door innerlijk werk in de vorm van therapie en coaching heb ik er inmiddels meer grip op gekregen. De yoga challenges van Adriene Mishler die ik de afgelopen tijd deed brachten me nog een stapje verder. Eén van de uitspraken die je haar vaak hoort doen in haar videos is: “Find what feels good.” Ze nodigt voortdurend uit om je niet alleen op haar aanwijzingen te richten, maar vooral naar je intuïtie of kern te luisteren: “Wat heb ik op dit moment nodig?” Een mooie vraag om regelmatig aan jezelf te stellen, zowel op de mat als buiten de mat.


Wat komt er in je op als je op dit moment aan jezelf vraagt: "Wat heb ik nodig?"Is er een gevoel of behoefte die op dit moment jouw aandacht vraagt?


Bronnen

1. Yoga With Adriene. (2020, 13 december). Breath - A 30 Day Yoga Journey | Yoga With Adriene. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=JpWa4LtKe4c&list=PLui6Eyny-UzzJ4NSTesh4xRWg4ZWNz5s4&ab_channel=YogaWithAdriene

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Aankijken

Comments


bottom of page