Methodieken
Transactionele analyse (TA)
Dit is een methodiek die wordt ingezet om meer inzicht te krijgen in de onderliggende drijfveren van gedrag dat iemand wil veranderen. Transactionele analyse (TA) biedt de gelegenheid om te onderzoeken waarom een bepaald gedragspatroon ooit is ontstaan en wat het patroon nu in stand houdt. TA maakt ook inzichtelijk welke onderdelen van je persoonlijkheid samenhangen met bepaald gedrag. Vanuit deze inzichten ontstaat er ruimte om nieuwe patronen te ontwikkelen die jouw groei dienen. Ien van der Pol (2012) vat het doel van TA mooi samen in haar boek 'Coachen als professie': "....het bewust kiezen van een manier van zijn om, vrij van belemmerende denk- en gedragspatronen, te reageren op een situatie in het hier en nu."
Voice dialogue
Het fenomeen 'interne criticus' zal je wellicht niet onbekend zijn. De 'interne criticus' zou je kunnen zien als een deel van je persoonlijkheid. Je persoonlijkheid bestaat uit meerdere facetten of delen, die gepaard kunnen gaan met helpend en niet-helpend gedrag. Door voice dialogue verkrijg je meer inzicht in de verschillende facetten van je persoonlijkheid. Een persoonlijk voorbeeld: ik ben tijdens mijn opleiding tot coach in gesprek gegaan met mijn interne criticus tijdens een voice dialogue oefening. Hierdoor kreeg ik meer inzicht in de reden waarom deze "stem" ooit ontstaan is: met de intentie om me te helpen om meer weerbaar te zijn en door te zetten bij tegenslagen. Ik leerde ook over welk niet-helpend gedrag mijn interne criticus met zich meebrengt: maar door blijven gaan terwijl ik eigenlijk rust nodig heb en veel bezig zijn met wat de ander nodig heeft. Naast de interne criticus is er bij mij door innerlijk werk van de afgelopen jaren inmiddels ook een compassievolle stem ontstaan. Door de voice dialogue oefening kon ik nadenken over hoe ik dit deel en de interne criticus meer kan laten samenwerken in plaats van "strijden" voor een plek achter het stuur.
"Het onbekende neemt nou eenmaal risico's met zich mee. Gelukkig zit daar ook altijd het risico tussen dat je een ongelovelijk avontuur gaat beleven."
Marie-Louise Felicitas
Mindfulness
Mindfulness gaat over het met aandacht in het hier en nu kunnen zijn. Je leert door het toepassen van mindfulnesstechnieken (meditatie is één van de bekendere) om op een meer oordeelloze manier te kijken naar jezelf, de ander en de wereld. Ook kan het beoefenen van mindfulness helpen bij het (leren) reguleren van emoties. Soms kunnen emoties zo intens voelen dat het lijkt alsof je er helemaal mee vervloeit of erdoor overspoeld wordt. Mindfulness kan helpen om je gevoel van een afstand te beschouwen. Hierdoor ontstaat er automatisch meer rust en een gevoel van stevigheid.
Systemisch werk
We bevinden ons gedurende ons levenspad allemaal in verschillende "systemen", zoals vriendengroepen, relaties of organisaties. Het eerste systeem waarmee we in contact komen, het ouderlijk gezin, laat (soms onbewust) een blauwdruk achter. Deze kan, in positieve of negatieve zin, invloed hebben op hoe jij je verhoudt tot de systemen die jij verder in je leven tegenkomt. Een voorbeeld: in de relatie met je vader was er voor jouw gevoel geen ruimte voor jouw mening, grenzen en behoeften. Dit leidde tot conflicten tussen jou en je vader. In het hier en nu merk je dat je geregeld botst met mannelijke collega's, die makkelijk de ruimte in nemen wat betreft het uiten van hun mening. Onbewust kan je dus patronen die je in je ouderlijk gezin hebt ontwikkeld meenemen in andere contacten en dit is niet altijd helpend. Er is dan sprake van een "overdracht" van een oud patroon naar een (werk-)relatie in het hier en nu. Door naar het "oude" te kijken ontstaat er ruimte voor heling van oude pijn. Hierdoor zal je merken meer vanuit het hier en nu te kunnen reageren in contacten, in plaats van vanuit het "oude".