top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarie-Louise van Marrewijk

Vier dagen ‘Unleash the Power Within’ met meestercoach Tony Robbins

Bijgewerkt op: 5 jul. 2021

Deel 1 van een blog over de beste tips en tricks van Tony en hoe jij deze meteen kan toepassen!


Het was denk ik een jaar geleden dat ik zijn documentaire ‘I Am Not Your Guru’ op Netflix zag. Deze titel zegt het al: Tony Robbins wil niet op een voetstuk geplaatst worden. Die bescheidenheid is indrukwekkend, gezien de miljoenen mensen die hij inmiddels met zijn boeken en seminars heeft geholpen. Faam en rijkdom, daar is het Tony dus niet om te doen. Wat hem wel drijft:


“There is a powerful driving force inside every human being that, once unleashed, can make any vision, dream, or desire a reality. My life’s quest has been to awaken this force and help each of us to remember and use the unlimited power that resides within us all.” – Tony Robbins

Een paar weken geleden heb ik me volledig ondergedompeld in de wereld van Tony Robbins. Gedurende vier dagen nam ik samen met mijn broer en schoonzus deel aan één van zijn seminars ‘Unleash the Power Within’. Dit keer vond dit coachingsfestijn online plaats. En houd je vast: gemiddeld 11 uur per dag! Niet effectief zou je denken, want na een paar uur is je aandachtsspanne toch overspannen geraakt? Niets is minder waar, zo heb ik ervaren. En dat brengt me meteen bij de eerste tip van de meestercoach zelf:


Uit die sombere, angstige of energieloze stemming komen? Begin met het veranderen van je fysieke staat! Daar zat ik dan op de bank. Het is uur nummer vijf van de eerste dag van het seminar. Op een gegeven moment komt hij langs. De man met de hamer. Die pauze is echt nodig, zo dacht ik. Net op het goede moment komt Tony met een oefening, die je zou kunnen scharen onder de energizers. Die benaming doet het echter tekort. Hij nodigt de deelnemers uit om helemaal uit hun dak te gaan. Springen, dansen, zingen. Voordat ik het wist zat ik weer bruisend van de energie op de bank. Tony noemt dat in peak state zijn. Nooit gedacht dat ik als sensitieve introvert zo lang achter elkaar kon deelnemen aan een seminar. Daarbij ben ik als psycholoog nogal gewend om gedachten als vertrekpunt te nemen voor verandering. Bijzonder om te kunnen ervaren dat het veranderen van je fysieke staat zo snel langdurige impact heeft op je gevoel. Zelf een peak state ervaren? Deze oefening heeft de meeste impact, juist als je er even doorheen zit qua energie, fysiek en/of mentaal. Zet op dat moment dat ene nummer op, waarbij je normaal gesproken uit je dak gaat. (ter inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=VG3JsmOmDqw&ab_channel=MacklemoreMusic ) Voelt tegen intuïtief, ik weet het. Probeer het toch maar eens. Dans, spring en zing zo hard mee als je kan! En, hoe voel je je nu?

Primen = aan het eind van de dag met een top gevoel terug kunnen kijken!

We worden er tegenwoordig lichtelijk mee dood gegooid: de ochtendroutine. Inmiddels alom bekend dat de meest succesvolle mensen er één hebben. Zo ook Tony Robbins. De beste man ziet er op zijn 61ste niet voor niets uit als een atleet. Niet alleen fysiek maar bovenal mentaal. Specifiek van het volgende onderdeel van zijn ochtendroutine was ik onder de indruk: een priming oefening die hij altijd doet. Deze oefening bevat alle elementen, die nodig zijn om je energiefrequentie in 15 minuten gegarandeerd flink omhoog te krikken: dankbaarheid, ademwerk, affirmaties en visualities.


Je dag ook op een hoge frequentie beginnen? Klik hier voor de oefening van Tony: https://www.youtube.com/watch?v=faTGTgid8Uc&ab_channel=TonyRobbinsDe kwaliteit van je leven staat of valt met je overtuigingen

Tony stelt dat hoe je je leven vorm geeft grotendeels wordt bepaald door waar je in gelooft, ofwel je overtuigingen. Tony maakt onderscheid tussen:

  • Algemene overtuigingen: “De wereld is een veilige/onveilige plek.” of “Anderen zijn wel/niet te vertrouwen.”

  • Situationele overtuigingen: “Als ik een fout maak, wordt de ander boos op me.” of “Als ik een fout maak, mag ik hiervan leren.”

Je kunt in deze voorbeelden al het verschil lezen tussen helpende en belemmerende overtuigingen. Eén van de beste oefeningen van het seminar vond ik het onder de loep nemen van de overtuigingen die ik heb. Ik heb een aantal hardnekkige die flink roet in het eten kunnen gooien als het gaat om het najagen van mijn dromen. Een voorbeeld: “Ik ben zwak en dat mag niet.” Je kan je voorstellen dat wanneer je dit (met momenten) gelooft, het niet je veel vertrouwen en energie geeft. Integendeel. Het kan verlammen, zo heb ik ervaren. Tijd om af te rekenen met dit soort overtuigingen, zo stelt Tony. Ze zijn immers niet de waarheid! Hoe je belemmerende overtuigingen door breekt? Oefen mee door onderstaande vragen te beantwoorden. Ter inspiratie zie je ook die uitwerking van mijn belemmerende overtuiging.


  1. Welke 3 negatieve overtuigingen heb jij over jezelf, de ander en/of de wereld? Voorbeeld: “Ik ben zwak en dat mag niet.”

  2. Welke negatieve gevolgen hebben deze overtuigingen je gebracht? Voorbeeld: “Ik heb mezelf gesaboteerd met deze overtuiging. Ik ging in mijn vorige baan totaal voorbij aan mijn grenzen en maakte mezelf hierdoor overspannen.”

  3. Wie zou je zijn en hoe zou je je gedragen zonder deze negatieve overtuigingen (bron: Byron Katie)? Voorbeeld: “Een bevrijd mens! Ik zou het tonen van mijn emoties door mezelf niet meer veroordelen en nog authentieker zijn.”

  4. Welke helpende overtuigingen kan je tegenover de drie belemmerende overtuigingen zetten? Voorbeeld: “Kwetsbaarheid durven tonen en sensitiviteit zijn mijn superkrachten! Deze eigenschappen zorgen ervoor dat ik me goed kan verbinden met mezelf en de ander en daar ben ik dankbaar voor!.”


Benieuwd naar meer tips van Tony Robbins? Over een aantal weken komt deel twee van deze blog online. Volgende week komt eerst een persoonlijk verhaal online over hoe ik een nature quest aanging en wat dit me heeft gebracht!

166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page