top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarie-Louise van Marrewijk

100 Dagen yoga in Coronatijd

Hoe ik van een chronische bankhanger in een yogi veranderde


Hoe het allemaal begon

Het was 1 januari 2021 toen ik voor het eerst sinds tijden mijn yogamat uitrolde. De jaren daarvoor mocht hij ook wel eens tevoorschijn komen. Dan moest ik vaak eerst een laagje stof van mijn mat af blazen, voordat ik aan mijn sessie kon beginnen. Dat zegt denk ik genoeg over de regelmatigheid die toen in mijn yogabeoefening zat. Vanaf 1 januari zou het anders zijn, zo had ik besloten. Toen begon een 30 daagse yoga challenge van Adriene Mishler van het Youtubekanaal ‘Yoga with Adriene’ [1]. Ik had wel vaker challenges van haar voorbij zien komen, maar deed nooit mee vanaf de start. Mede daardoor maakte ik eerdere challenges waar ik ooit aan begon nooit af.


Onder andere het thema van de challenge van dit jaar trok me over de streep om vanaf de aftrap mee te doen: ‘Breath' . Spoiler alert: deze 30 daagse challenge escaleerde in nóg een challenge er achteraan; voordat ik het wist tikte ik vorige week het magische getal aan: ik had 100 dagen achter elkaar dagelijkse yoga gedaan!

Vandaag lees je in deel 1 van deze yoga-blogserie over hoe jij een nieuwe gewoonte, zoals het beoefenen van yoga, succesvol kan toevoegen aan je dagelijkse leven. In deel 2, dat volgende week online komt, neem ik je mee in de lessen die yoga me leerde op en buiten de mat.


Hoe het allemaal begon

Ik heb altijd geworsteld met het toevoegen van nieuwe gewoontes aan mijn dagelijks leven. Meestal maakte ik een vliegende start en zakte het toepassen van een nieuwe sport- of eetgewoonte niet lang daarna als een plumpudding in elkaar. Dit keer verliep het echter anders. Ik deel graag tips met je die me hielpen bij het volhouden van mijn nieuwe dagelijkse yogagewoonte (yes, ook na de 100 dagen zit yoga nog steeds in mijn systeem!).


1. Start bij de reden achter je nieuwe gewoonte

Begin januari zaten we inmiddels bijna een jaar in de Coronatijd. Ik begon toen een sterk verlangen te voelen om de manier waarop ik voor mezelf en mijn lijf zorgde te verbeteren. Ik ben van nature nogal een stresskip en las regelmatig verhalen over hoe het stresshormoon cortisol je immuunsysteem onderdrukt [2] . Dat leek me niet zo handig in Coronatijd. Zo ontstond mijn besluit om geestelijk meer rust te willen ontwikkelen door regelmatig yoga te doen. Dit is dus mijn reden. Deze voelt voor mij zo sterk dat het me ook op de dagen dat ik eigenlijk geen zin had tóch lukte om te gaan.

Wat is jouw reden om het nu anders te willen doen?


2. Heb geduld en vertrouwen: het duurt even voordat je resultaat merkt

Ik kreeg laatst een fantastisch boek getiteld ‘Elementaire gewoontes’ van James Clear [3,4] . Nog niet uit maar nu al fan. James legt super concreet en praktisch uit hoe je nieuwe gewoontes succesvol en gemakkelijk onderdeel maakt van je leven. Hij vertelt in zijn boek dat het even kan duren, voordat je de resultaten merkt van je nieuwe gewoontes. Veel mensen haken echter af nét voordat ze het punt bereiken waarop de resultaten zichtbaar worden. Super zonde! Hij noemt de periode dat je energie en moeite investeert maar nog geen resultaten merkt ‘het plateau van sluimerend potentieel.’ Na het plateau volgen de resultaten pas.

Samengevat: houdt de moed erin bij de start van je nieuwe gewoonte en vertrouw erop dat de resultaten vanzelf gaan komen. Wat je kan helpen om door te zetten? Je leest het in de volgende tip!


3. “Maak het zichtbaar”

Nog zo’n geweldig tip van James Clear [3], waarbij hij het volgende adviseert: zorg ervoor dat je iets wat je herinnert aan je nieuwe gewoonte zichtbaar maakt. In mijn geval heeft het me geholpen om mijn yogamat te blijven uitrollen door hem altijd in mijn zicht in de woonkamer te hebben. Op de avonden dat ik wist dat ik de volgende dag een druk programma zou hebben, rolde ik hem alvast uit. Door zichtbare reminders voorkom je dat je in de automatische piloot de dag door raast zonder aan je nieuwe gewoonte te denken. Een ander voorbeeld: een vision board maken met daarop afbeeldingen en quotes gerelateerd aan je doelen en wensen.

Welke reminder kan jij zichtbaar maken om je te herinneren aan je nieuwe gewoonte?

4. Zoek een partner in growth!

Je las het al in de inleiding: wat me enorm hielp in het volhouden van mijn nieuwe yoga-gewoonte was dat ik op 1 januari samen met andere yogi's over de hele wereld startte. Ik wist dat op iedere dag dat Adriene videos uploade van haar challenge, er duizenden andere yogi's meededen. Ook al stonden ze niet samen met mij in mijn woonkamer, toch voelde ik dat ik het niet alleen deed. Ze voelden voor mij ook als een stok achter de deur op de dagen dat ik geen zin had. Zoek dus een partner in growth! Iemand die tegelijk met je start met dezelfde gewoonte of een andere! Met deze persoon kan je bijvoorbeeld evaluatiemomenten afspreken. Zo ben je elkaars stok achter de deur.

Ook van plan om de yogamat vaker uit te rollen? Of ga je aan de slag met een andere gewoonte? Laat het me weten in de comments! Volgende week komt deel 2 van deze blogserie over yoga online. Je leest dan meer over de lessen die yoga me leerde over de kracht van ademwerk, het ego en het belang van een goede verbinding met je kern. Bronnen

  1. Breath: A 30 Day Yoga Journey - Adriene Mishler

  2. Jongh, R. (z.d.). Wat doet stress met je lichaam en brein? Psychologie Magazine. https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/wat-doet-stress-met-ons-lichaam-en-brein/

  3. Clear, J. (2019). Elementaire gewoontes (1ste ed.). Lev.

  4. De gever van bovenstaand geniaal boek is niemand minder dan psycholoog, HSP-expert en dierbare vriendin Kirsten Manussen. Check hier haar site!

128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page